Страници

Monday, 19 August 2013

„Оцелелият” – историята на едно пълно човешко унищожение.

Survivor II Оцелелият
Contemporary,
by Chuck Palahnuik
Издадено на БГ: Era /И.Нет
Четено на: Английски

Originality: ****
Writing Style: ****
*
Characterization: ****
*
Overall Rating: 
4.5/5

„Оцелелият” – историята на едно пълно човешко унищожение.


Ето го и ревюто ми, два месеца по-късно. Четенето беше бавно, не поради лошо писане, а тъкмо обратното – бе толкова плавно и приятно, че сама се опитах да я забавя. Чък Паланюк пише леко и някак неусетно те увърта хубаво преди да те завлачи през цялата тази зловеща бъркотия. И въпреки това, не можеш да спреш да четеш.

Реалността на Паланюк е тъмна и горчива. Страшна, безкомпромисна и непобедима; грозна в самата си същност. Може би това прави и „Оцелелият” толкова интересен. Той не само казва истината такава каквато я вижда. Не, тоя я крещи, вре я в лицето ти докато не ти се пригади.

Книгата започва от грандиозния финал – високо в небето, в  готов да се разбие всеки момент самолет, главният герой оставя своя разказ като прощално писмо. Финалът е ясен,  дори книгата е така съставена, че главите и страниците отброяват назад.
24…23…22…

Тендър Брансън е член на американска религиозна комуна и е буквално създаден, за да служи на хората „отвън”. Ако някога ви потрябва съвет за чистене? Отворете „Оцелелият”, има една значителна част, която трябва да се изкара и преиздаде като „Наръчник за перфектната домакиня”.

Just ask me how to get bloodstains out of a fur coat.
No, really, go ahead.
Ask me.
The secret is cornmeal and brushing the fur the wrong way. The tricky part is keeping your mouth shut.
To get blood off of piano keys, polish them with talcum powder or powdered milk.
This isn't the most marketable job skill, but to get bloodstains out of wallpaper, put on a paste of cornstarch and cold water. This will work just as well to get blood out of a mattress or a davenport. The trick is to forget how fast these things can happen. Suicides. Accidents. Crimes of passion.

След като започва работа обаче, членовете на сектата започват да се самоубиват. Желанието за живот, колкото и празен, надделява, но не без да плати някаква цена. Тендър е до такава степен отегчен и вътрешно задушен, че като отчаян опит за някаква свобода над собствения си живот, анонимно подтиква непознати да сложат край на техните.

Така срещаме и Фертилити Джоунс (Fertility: плодородност, плодовитост). Иронията на мястото, в което се срещат (гробище) или физическото й състояние (стерилна) не се губи.

Тендър, се оказва, не е единствения с тайни. Фертилити притежава дарба, по-скоро проклятието, да знае всичко – минало, настояще, бъдеще.
Нищо не й убягва. Лошото е, че и тя самата не може да избяга.
През цялото време тя бяга от съдбата; бяга от скуката и предвидимостта, тя бяга към Тендър. Тендър от своя страна, следва всички с надеждата, че ще може да избяга от себе си. И двамата бягат от живота си към нещо ново и различно.
15…14…13…

Тендър отдавна вече е изгубен. Самоличността му е до така степен разчленена и безвъзвратно неспасяема, че искрено боли дори да четеш.
Дали вината лежи в детските травми, скуката, неспособността да избяга от религията, като е създаден за неин роб, не знам. Но комплексността на манипулацията е толкова голяма, че Тендър губи всякаква автономност като самостоятелен индивид.

Но, оказва се, надежда има.

Краят остава отворен, да се каже. Никога няма да разберем дали наистина е успял да се измъкне или съдбата му наистина е била да умре. Предпоследното изречение обаче успя да отговори на много от въпросите ми :
It’s a beautiful day.”

Кара ме да вярвам, че именно това е бил правилният път, това е трябвало да направи. Пред смъртта си, Тендър за пръв път е сам и не следва ничии заповеди или желания – няма я църквата, няма го брат му, нито шефовете, Фертилити или каквато и да било друга аудитория. Освободен от чуждите очаквания, той може би намира свобода.

В крайна сметка, „Оцелелият” е история на човешка деградация, безнадеждност и отчаяние. Ако очаквате приятна история, по-добре не я започвайте. Ако обаче искате добра история и майсторско писане, това е книгата за вас.

Едно, две, три. Проба.
3…2…1No comments:

Post a Comment