Страници

Saturday, 31 August 2013

Светът на Буковски: алкохол, жени и бягство от рутината

Factotum
Contemporary,
by Charles Buкowski
Издадено на БГ:  Парадокс
Четено на: БГ онлайн

Originality: ***
Writing Style: ****
**
Characterization: **
*
Overall Rating: 3.5/
5

Докато светът е във война, алтер егото на Буковски, Хенри Чинаски, се бори със скуката на собственото си съществуване с каквото намери. В повечето време - алкохол и жени.
Цялата книга е порочен кръг от работа, скука, секс, алкохол, безработица, секс, алкохол и пак и пак. Хенри Чинански изглежда като типичния лентяй, който пилее живота си в опит да избяга от действителността.   Той не е някой, който повечето хора биха желали за приятел, нито за син или партньор. Той е безотговорен, мързелив и прям до грубост. Жените вижда само като удобен начин за губене на време.
Затова пък той е дотолкова откровен, че е трудно да не разпознаеш в него онзи твой близък, който макар и пълен простак не е по-малко важен. Трудно е да го съдиш строго.  Книгата е толкова ценена именно заради безрезервната откровеност на автора, който по-скоро те кара да се чувстваш като гост в неприкритите му мисли.
Също така, почти невъзможно е да не се направи паралел с Хемингуей, considering биографията му.
Както вече казах, писането е добро, затова пък вероятно това ще е единствения ми допир с Буковски. Чинански е главен герой в още 4 романа с подобен сюжет и наистина нямам нужда от още 400+ страници с жени и пиене, за да си създам впечатление за работата му.
За сега толкова от мен.

No comments:

Post a Comment