Страници

Friday, 16 August 2013

„Holes” е сбирка от случайности, която ще ви накара да повярвате в съдбата

Holes II Съкровището от Зеленото Езеро
Contemporary, Children’s, YA, 
by Louis Sachar
Издадено на БГ: Милениум
Четено на: Английски

Originality: ****
Writing Style: ****
*
Characterization: ****
*
Overall Rating: 
4.5/5


Гръм да ме удари, мълния да ме порази!


Това си мислех докато жадно прехвърчах през последните трийсетина страници.
Holes” е сбирка от случайности, която ще ви накара да повярвате в съдбата.

Станли Йелнаст, син на поколение от прокълнати Станли Йелнастси, попада в лагер Зеленото Езеро, след като бива несправедливо осъден за кражбата на кецове на баскетболна знаменитост. По-късно научаваме, че това далеч не е най-странното нещо случило се в тяхното семейство. Лагерът, за малолетни престъпници се оказва по-скоро място за мъчения, заобграден от безкрайната пустош, горещина и отровни обитатели. Най-голямата забележителност е безкрайната колекция от дупки. Момчетата, изпратени там, трябва да копаят по една всеки ден под зорките погледи на  the councelors и на директорката.

От самото начало разбираме, че не децата са истинските престъпници.

С това започва историята.
Може би най-голямото очарование на книгата са преплетените истории на пра-пра дядото на Станли и началото на проклятието и тази на Сам и Кейт Барлоу. Цялата книга е структурирана толкова добре, малки знаци поставени на най-точните места, в най-подходящите моменти, че няма как да не я обикнеш.

Любовната история на Кейт и Сам служи същевременно като наказание и спасение. Зеленото езеро и цялата земя около него наказва жестокостта и невежеството на отговорните за трагедията както в миналото, така и в настоящето. По свой начин, тя раздава справедливост. За това пък символите обичта между Сам и Кейт – лукът, бурканите и лодката, са спасението на потомците на Йелнаст и Зерони. И някак, тази любов не се е изгубила с годините, останала е поколения по-късно.

Тя оставя свое собствено проклятие върху земята. До края на книгата обаче и двете проклятия да развалени от чиста и проста човешка доброта. Станли израства. Той осъзнава, че е по-добре да си отхвърлен, но да харесваш човека, който си, отколкото да угаждаш на другите, с едната цел да се харесаш. Понякога си струва да рискуваш.

Няма да спойлвам повече, но нека ви кажа – ще видите гущери и дупки, проклятия и бегълци, буркани с праскови и с много любов и много много смърдящи обувки.


Мога да кажа още много неща – имам цели анализи набързо надраскани върху символизма в “Holes”, но истината е, че това е книга, която всеки трябва да преоткрие за себе си. Вземете я на децата си; дали са на 12 или на 20, няма значение. Прочетете я и вие, детето все още във вас ще ви бъде благодарно. 

No comments:

Post a Comment