Страници

Friday, 31 January 2014

Is this the real life? Is this just fantasy?

Напоследък Интернет пространството ме кара да се замисля за анимациите.


Никога не съм била overly conscious спрямо любовта си към тях, дори и сега, вече прехвърли тийнейджърските години. С радост казвам, имам и доста приятели и познати, които я споделят.

Дори когато на 14 нашите започнаха да подхвърлят „не си ли вече твърде голяма за да гледаш детски филмчета”, аз не спирах да повтарям превърналото се в клише „Анимациите са правени от възрастни; те не са само детски филми”.
Така и не го разбрах. Защо някои хора не ги харесват и снизходително се обръщат на другата страна и клатят глава (повечето от тях скришом надзъртат към екрана).

„Какво по-дяволите ни интересува! Това не беше ли блог за книги, какви са тия анимации тука?”, чувам как някои от вас ще роптаят. И ще ви кажа.

Множеството тези хора, напълно противопоставящи се на идеята за анимациите са именно върли читатели. При това, не какви да е читатели, а това които аз наричам „литературен сноб”. Той не просто не са фенове на анимациите – или на комиксите, фентъзи-тата и всяка друга литература спадаща в групата на „несериозна литература”; при тях те биват избутани и оплюти от упоменатия индивид.
А ето и още една истина:
Всяка книга е ценна заради историята и поуката си. Тя е душата на книгата, било тя автобиография, фентъзи, фантастика, комикс, кримка или анимация. Продукта се съди по-съдържанието. Както се казва „не съди книгата по корицата й”. Ако някой ви казва, че конкретна книга или жанр не заслужават вниманието, което им се обръща, без добра причина, този човек чете for all the wrong reasons (или просто казано, да се изфука, че чете и да се направи на голям интелектуалец).


И сега, тъй като вярвам, че анимациите са действително едно от най-добрите неща, които можеш да представиш на детето си, ето кратката ми класация съставена от тези, с най-добри сюжети (и които биха били по-appreciate-нати от по-големите).

1. How to Тrain Your Dragon


2. Up


3. Toy Story 3


4. Ratatouille


5. Monsters University


6. Wreck-it-Ralph


Не съм сигурна дали трябва да анализирам всяка от горепосочените, не мисля, че има нужда. Но е трудно като възрастен да не оцениш истории като тези, къде борбата е вътрешна, пък и от време на време - „безмилостно жестока”.

А ето и някои базирани на книги или приказки:
  • Мулан (по "Hua Mulan"; първата азиатска литературна творба филмирана от Дисни.)
  • Цар лъв (Доста мотиви са взети от шекспирови творби; главно „Хамлет.)
  • Лило и Стич (Е, не настина. Историята, създадена от Крис Сандърс, по-късно режисьор и сценарист на филма, е била предназначена за издаване като нормална книга, но в последствие бива изоставяна и по-късно купена от Дисни.)
  • Замръзналото кралство (Бегло по „Снежната кралица): Заслужава да се спомене и участието на българката Светла Радивоева, която е работила по проекта. Към работната й история се причислява също и "Разбивачът Ралф". Горди сме с нея.Класацията, разбира се, си е моя лична. Чувствайте се свободни да споделите своите фаворити или мнения в коментарите (пък и е хубаво да знам, че не си говоря сама от време на време :D )

Айде, спирам с rant-a; за сега от мен - толкоз.

За книги ще говорим друг път.


No comments:

Post a Comment