Страници

Thursday, 8 May 2014

The Diving-Bell and the Butterfly - Полет на едно съзнание.

Autobiography, Memoir,Non-Fiction,
By Jean-Dominique Bauby
Издадено на БГ: -
Четено на: Английски

Overall Rating: 5/5

Не чета биографии, или поне не често. Тази ми беше препоръчана от професора ми по патофизиология (заедно с “The Man Who Mistook His Wife For a Hat”).

Жан-Доминик, успял баща на две деца и редактор на парижкия „Elle”, претърпява тежък удър (total anterior circulation infarct ), който го оставя с редкия „locked-in” синдром. Вероятността да придобиете такъв се равнява на шанса ви да спечелите тотото. Той е оставен в пълна парализа, с изключение на левия си клепач, който се превръща в единствената му връзка със света.

Това прави и книгата толкова различна и достойна за уважение. Правя я шедьовър отвъд границите на литературата и прехвърля стойността й по-скоро във философския спектър.
Какво ни прави „нас”? До колко сме „ние” след такъв game-changer? Живеем ли за днес или просто за бъдещето? Ще има ли въобще такова? Ако не, какво бих променил? До колко сме толерантни към хората с увреждания и правим ли опити да ги разберем въобще? Има ли още такива хора, които вътрешно молят за помощ; борят се за самото си съществуване? Какво крие това за нас самите и за бъдещето ни съществуване? Историята на Жан-Доминик оставя много въпроси, които ще ви преследват и след края й.

Книга, която е написана с невероятен труд, много търпение и най-вече желание на пеперудата да успее да прелети ограниченията на камбаната задържаща писателя физически.

Определено добавена като любимец измежду рафтовете ми. 

(Скрийншот от екранизацията излязла през 2007)

No comments:

Post a Comment